فواید و اهمیت روابط اجتماعی در چیست؟
یکی از مهارتهای ضروری در زندگی هر فرد، توانایی برقراری ارتباط اجتماعی است. این سؤاال پیش میآید که چرا انسان در طول زندگی خود به ایجاد روابط اجتماعی مناسب و تعامل با دیگران نیازمند است. کسب مهارتهای روابط اجتماعی فواید و اهمیتهای بسیار زیادی به دنبال دارد که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم:
ایجاد روابط صمیمی و نزدیک؛ هر فرد در زندگی خود نیازمند حضور افراد نزدیک و صمیمی است که بتواند به آنها تکیه کند، اوقات فراغت خود را در کنارشان سپری کند یا در صورت نیاز از حمایت آنها بهره ببرد. حضور چنین افرادی میتواند به عنوان منبعی برای حمایت، سلامت روان و رضایت فرد از زندگی باشد که فواید بسیار زیادی به دنبال دارد.
سلامت جسمی؛ پژوهشهای مختلفی به بررسی ارتباط بین وجود روابط صمیمی و نزدیک و سلامت جسمانی افراد پرداختند و شواهد نشان میدهد که هرچه افراد روابط سالم و صمیمیتری داشته باشند، احتمال بیماریهایی مانند سکته و سرطان کاهش مییابد.
سلامت روان؛ انزوا و تنهایی میتواند منجر به افسردگی و اضطراب شود. یکی از فواید برقراری روابط اجتماعی سالم، کاهش احتمال ابتلا به افسردگی و اضطراب است. روابط اجتماعی همچنین میتوانند به عنوان منبع انگیزه، تحرک و شادی برای فرد باشند.
کاهش احتمال قربانی شدن؛ بسیاری از افراد به ویژه کودکان، در طول زندگی قربانی زورگوییها و آزار و اذیت دیگران میشوند. کودکانی که روابط دوستی ایمن و فعالی داشته باشند، میتوانند با دیگران درباره مشکلات پیش آمده صحبت کرده و از آنها کمک بگیرند. همچنین حضور در گروههای دوستی و عدم انزوا نیز، احتمال مورد زورگویی واقع شدن را کمتر میکند.
بهبود عملکرد تحصیلی و شغلی؛ ارتباط اجتماعی قوی در دوره تحصیل میتواند به اشکال مختلف منجر به ارتقا عملکرد تحصیلی شود. وجود دایره دوستان، فرصت مطالعه گروهی، ایجاد انگیزه و انرژی برای درس خواندن را فراهم میکند. در محیط کار نیز داشتن مهارتهای اجتماعی مناسب میتواند به فرد برای برقراری ارتباط با همکاران، عملکرد بهتر شغلی و رضایتمندی بیشتر از کار، کمک کند.
افزایش رضایتمندی و شادی؛ داشتن اعتماد به نفس برای ایجاد روابط، بهرهمندی از حضور دیگران در راستای بهبود عملکرد شغلی و تحصیلی، داشتن گروههای دوستی و گذراندن اوقات خوش با آنها و همچنین وجود منابع حمایتکننده میتواند رضایتمندی و خوشحالی فرد را به صورت کلی از زندگی به دنبال داشته باشد.