تصادف| تصادف رانندگی| خسارت تصادف
مجازات تصادف بدون گواهینامه | تصادف منجر به فوت قتل عمد است؟!
رصد: تصادف با وسایل نقلیه یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در سطح جهان است. حوادث ناشی از تصادف در ایران پس از آلودگی هوا بیشترین قربانی را دارد. تصادف میتواند علت های مختلفی ازجمله خرابی سیستم ترمز، فرسوده بودن خودرو و کم نور بودن چراغها داشته باشد. در برخی اوقات هم عوامل محیطی مانند آب و هوا یا خرابی جاده زمینهساز تصادف میشود.
آیا تصادف بدون گواهینامه قتل عمد است؟
برای رانندگی در سطح شهر و جاده باید حتماً مجوزی قانونی تحت عنوان گواهینامه رانندگی داشت و برابر با ماده ۲۶ آئین نامه راهنمایی و رانندگی، هر کس بخواهد با هر نوع وسیله نقلیه موتوری زمینی رانندگی نماید باید گواهی نامه متناسب رانندگی با آن وسیله نقلیه را دارا باشد با متخلفان برابر قوانین و مقررات رفتار میشود.
در خبری که چند روز گذشته در این خبرگزاری منتشر شد به مجازات رانندگی بدون گواهینامه پرداختیم و اینجا به دنبال بررسی این موضوع هستیم که در صورت تصادف بدون گواهینامه فرد خاطی چه مجازات و جریمه ای را باید بپردازد.
برابر با ماده ۳۳ آئین نامه راهنمایی و رانندگی، هر کس رانندگی تاکسی و وسایل حمل و نقل عمومی در راهها و شهرها را برعهده داشته باشد باید مجوز لازم را در شهرها از شهرداری و در جادهها از وزارت راه دریافت کند.
در صورت وقوع حادثه اگر یکی از طرفین تصادف، فاقد گواهینامه باشد، افسر کارشناس راهنمایی و رانندگی کروکی را به صورت غیر سازشی ترسیم میکند و رانندهای که فاقد گواهینامه است به مراجع قضائی معرفی میشود.
در صورتی که راننده، غیر مقصر، فاقد گواهینامه باشد پس از سیر مراحل قضائی در خصوص نداشتن گواهینامه به شرکت بیمه مراجعه میکند و خسارت خود را از شخص مقصر دریافت میکند اما اگر مقصر حادثه فاقد گواهینامه راهنمایی و رانندگی، باشد خسارت از طریق بیمه وی به فرد غیر مقصر پرداخت میشود و پس از آن شرکتهای بیمه میتوانند به فرد مقصر فاقد گواهینامه مراجعه کرده و هزینههایی که به زیان دیده پرداخت کردهاند را از مقصر حادثه دریافت کنند.
اما گاهی اوقات نیز ممکن است بر اثر تصادف فردی جان خود را از دست بدهد و فوت کند و در صورت تصادف منجر به فوت بدون گواهینامه برخلاف باور جامعه هیچ قتل عمدی رخ نداده است.
در توضیح باید گفت برخلاف آنچه در جامعه رایج شده است تصادف منجر به فوت در صورت نداشتن گواهینامه، قتل عمد نیست و متأسفانه این فرهنگ غلط در بین افراد جامعه رواج پیدا کرده است که هر فردی بدون گواهینامه تصادف کند و شخص در تصادف فوت کند مرتکب قتل عمد شده است اما باید گفت اگر به دلیل نداشتن گواهینامه تصادفی رخ دهد و شخص مقابل فوت کند فرد مقصر از ۶ ماه تا ۳ سال حبس و پرداخت دیه محکوم میشود که در این صورت بیمه دیه را پرداخت و سپس از راننده مقصر آن را دریافت میکند همچنین دادگاه میتواند فرد مقصر را تا ۵ سال از رانندگی محروم کند.
آسیبپذیرترین عابران در تصادف رانندگی چند سالهاند؟
سرهنگ رابعه جوانبخت در تحلیل تصادفات رانندگی رخ داده برای عابران پیاده در معابر پایتخت اظهارکرد: در بررسیهایی که از تصادفات رانندگی رخ داده در بهار امسال انجام دادیم، مشخص شد ۵۲ درصد از کل تصادفات رخ داده برای عابران پیاده در ساعات شب و تاریکی هوا رخ داده است، این در حالی است که در فضل بهار روز طولانیتر از شب است.
وی ادامه داد: همچنین آمار مرگ عابران پیاده در تصادفات نیز نشان داد که در بهار امسال بیش از نیمی از جانباختگان در ساعات تاریکی شب جان خود را از دست دادهاند، این موضوع نشان میدهد که خستگی و خواب آلودگی رانندگان در ساعات تاریکی و پایانی شب، عدم رویت پذیری عابران از سوی رانندگان، قرار گرفتن عابران در نقاط کور و فاقد دید و ... منجر به این حوادث شده است.
جوانبخت همچنین با بیان اینکه۳۹ درصد از تصادفات شهر تهران مربوط به عابرین پیاده بالای ۶۰ سال است، گفت: آمارهای ما نشان میدهد که افراد زیر ۲۰ سال فقط پنج درصد از کل تصادفات مربوط به عابرپیاده را به خود اختصاص دادهاند.
رییس اداره تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ درباره چرایی این آمار نیز گفت: به طورکلی یافتههای علمی هم نشان میدهد که افرادی که در سنین بالای ۶۰ سال هستند تعلل در تصمیم گیری دارند و با گامی که به یکباره به عقب برمیدارند راننده را دچار اشتباه در محاسبات رفتاری میکنند. دلیل اکثر تصادفاتی که در این رده سنی روی میدهد به همین شکل است.
وی ادامه داد: در این جدول، حدود هفت درصد از تصادفات عابر پیاده مربوط به افراد ۲۰تا ۳۰ سال بوده است. همچنین افراد ۳۰ تا ۴۰ سال ۱۹ درصد و افراد ۴۰ تا ۵۰ سال نیز ۱۶ درصد را به خود اختصاص داده است. افراد دارای ۵۰ تا ۶۰ سال سن نیز ۱۴درصد از کل تصادفات عابران پیاده در پایتخت طی بهار امسال را دارا هستند. پویایی لازم را برای تردد دارد و به همان نسبت که تردد آنها بالاست مشخص است که بیشتر در معرض خطر هم قرار دارند. در بحث رانندگان و در رده سنی بین ۳۰ تا ۴۰ سال وضعیت مطلوبی را از حیث رانندگی شاهد هستیم، اما در بحث عابران پیاده بسیاری از این افراد مولفههای تردد ایمن را رعایت نمیکنند و جزو همان افرادی هستند که از روی نردهها میپرند یا ورود یکباره و ناگهانی به سطح معابر و سواره رو دارند.