تصمیمات دولت بازار قهوه را هم بهم زد
مساله در واردات دانه سبز قهوه، مبارزه با قاچاق قهوه و بستههای موجود در کشور و نظارت نکردن سازمان غذا و دارو بر قهوههای موجود، از مهمترین چالشهای صنعت قهوه محسوب میشوند.
اینها گفتههای حسام ربیعی، رییس انجمن قهوه ایران است. به گفته او از مهمترین مشکلات صنعت قهوه، بحث واردات دانه سبز قهوه به عنوان ماده اولیه صنعت قهوه ایران است. در چند سال اخیر واردات دانه سبز قهوه از ۸هزار تن در سال ۹۷ به حدود ۳۳هزار تن در سال ۱۴۰۱ رسیده است. زمانی که دانه قهوه وارد کشور میشود، طبیعتا به صورت خام مورد استفاده قرار نمیگیرد و روی آن فرایند برشتهکاری و رست هم انجام میشود و سپس عرضه خواهد شد.
او افزود: ما بارها از وزارت جهاد کشاورزی درخواست کردیم که رویکردش نسبت به دانه سبز قهوه، یک محصول صرفا کشاورزی نباشد و ماده اولیه کارخانجات قهوه در نظر گرفته شود. در چند ماه اخیر مسایل زیادی برای واردات پیش آمد. یکی از این مسایل آن بود که گروه کالایی قهوه که سابقا در گروه کالایی ۲۲ بود به گروه کالایی ۲۱ (کالاهای اساسی) وارد شد. برای ما این امر عجیب بود و سریعا اقدام کردیم و گفتیم چرا این کار را کردند؟
به گفته ربیعی، دلیل اعتراض به این موضوع آن بود که ارز کالاهای اساسی به راحتی تامین نمیشود و اگر قهوه جز کالاهای اساسی قرار میگرفت، چندین ماه باید در نوبت منتظر ماند که ارز دولتی دریافت میکرد و منطقا هم نیازی به این کار نبود. پس از آن مدتی طول کشید و واردات و ثبت سفارش انجام نمیشد. (از اردیبهشت امسال) اواخر سال قبل هم میخواستند واردات را در مقابل تهاتر خشکبار انجام دهیم که ما باز هم گفتیم این مساله میتواند مشکلافرین باشد .
او افزود: ما جلسات زیادی با جهاد کشاورزی داشتیم و در نهایت دانه قهوه به گروه کالایی ۲۳ امد. اما قسمت تایید سفارشها به قسمت توسعه صادرات وزارت جهاد ارجاع داده شده است. آنها در واقع تصمیمگیرنده هستند و به دلایلی متاسفانه ثبت سفارشها را تایید نمیکنند. مدت یک ماه هیچ ثبت سفارشی انجام ندادند و همه درخواستها را رد میکردند. اخیرا ثبت سفارش انجام میشود اما یک وقفهای ایجاد شد و اثراتش در بازار نمایان است. دانه قهوه در بازار کم شده است.